fbpx

Vikten av återhämtning för att minska stressen – tips på vad du själv kan göra när det är mycket på jobbet

Vikten av återhämtning för att minska stressen – tips på vad du själv kan göra när det är mycket på jobbet

Återhämtning är viktigt för att minska stressen på jobbet och det finns många olika sätt att hantera en situation av det här slaget på. Den senaste tiden har varit prövande på många sätt och vis och vi har några tuffa månader i bagaget som inte minst påverkat vårdpersonalen. I en stressad och pressad tid är återhämtning viktigare än någonsin för att undvika förödande konsekvenser. I det här blogginlägget kommer vi därför ta upp en del tips och strategier som du själv kan använda dig av när det är mycket på jobbet.

1. Sömn och vila

Sömn är kroppens eget sätt att återhämta sig och god sömn är ett skydd mot mycket, bland annat utbrändhet¹Medan vi sover pågår många positiva processer i kroppen, vilket är en av anledningarna till att sömnen är mycket viktig ut ett återhämtningsperspektiv².

Sömn är särskilt viktigt under extra krävande perioder men vad som anses vara tillräckligt med sömn är väldigt individuellt. Dock behöver en vuxen person i allmänhet 6-8 timmars kvalitativ sömn varje natt³.

Återhämtning mellan arbetspassen är viktig för att minska riskerna för just detta. Likaså återhämtning under arbetspassen, i form av kortare pauser.

2. Fysisk aktivitet och meditativ verksamhet

Träning och andra kreativa aktiviteter har visat sig främja återhämtningen. Faktum är att fysiska aktiviteter utanför jobbet många gånger är bättre än passiva aktiviteter när det kommer till att förbättra din återhämtning.

Fysisk aktivitet har en positiv inverkan på både kroppen och hjärnan. När du rör på dig ökar blodcirkulationen vilket bland annat gör det lättare för kroppen att hantera förhöjda stresshormoner som annars kan vara skadliga för dig. Det här resulterar i att du känner dig mindre stressad vilket i sin tur resulterar i bättre sömn. När det kommer till de positiva saker som fysisk aktivitet gör med hjärnan kan listan göras lång. Det kan bland annat få dig att känna dig gladare, kommer ihåg saker bättre samt får bättre koncentrationsförmåga.

Ibland räcker det med en vanlig promenad för att få kroppen att må bättre. För att förhindra att stress tar över för stor del av din tankeverksamhet kan det även fungera att utöva någon from av meditativ verksamhet. Det kan du till exempel göra med hjälp av meditation eller yoga.

Avslappnad kvinna på en yogamatta

3. Socialt stöd och relationer 

På samma sätt som träning och andra kreativa aktiviteter gynnar återhämtningen gäller det även sociala aktiviteter. Vilken strategi som passar bäst för en själv är såklart väldigt individuellt. En av de viktigaste, enligt många, är dock det sociala stödet från familj och vännerAtt prata och få förståelse och empati från personer i ens omgivning kan minska stressen hos en person. Likaså kan avlastning på ett eller annat sätt underlätta¹.

När du tillbringar tid med en familjemedlem eller vän är det lättare att lägga negativa tankar och känslan av stress åt sidan för ett tag. Att skratta frigör positiva hormoner som hjälper till att lindra stress och andra spänningar i kroppen¹¹. Glöm inte det!

4. Utbildning och team-building i stresshantering

Enligt en litteraturstudie kan stressnivån hos en person minskas och bli hanterbar med hjälp av utbildningar och team-building inom området stresshantering¹²Idag finns det många företag och organisationer som anordnar denna typ av utbildning eller team-building. Detta för att erbjuda personal ett verktyg att hantera stress med.

Karolinska Institutet har skapat en handbok i återhämtning. Den finns att läsa online och innehåller nyttig information för vårdpersonal. Syftet med den är att underlätta för arbetande inom vården i en omskakande tid.

5. Våga ta hjälp

Preliminär data från en studie på Karolinska Institutet visar att sjuksköterskor och undersköterskor varit extra utsatta av de som jobbat vid frontlinjen under pandemin. Aleksandra Sjöström-Bujacz och forskarkollegan Sophia Appelbom uppmuntrar nu alla medarbetare att ta del av det krisstöd som erbjuds¹³.

Ibland kan det vara knepigt att hantera stress på egen hand men som tur är finns det professionell hjälp att få, så länge du bara vågar be om den. Du kan bland annat ta kontakt med vårdcentralen för att få hjälp att bryta eventuella mönster. Tillsammans kan ni sedan se över vilka lösningar som finns för att stressen inte ska ta över ditt vardagliga liv¹⁴.

Sammanfattning

För att minska stressen är det med andra ord väldigt viktigt att du med jämna mellanrum stannar upp och tar tid för återhämtning. Vikten av återhämtning är stor och vilken strategi just du väljer att använda dig av är upp till dig. Vi hoppas att det här blogginlägget kan hjälpa dig som har mycket på jobbet att varva ner emellanåt.

Kontakta oss gärna om du är intresserad av att veta mer om hur vi kan hjälpa dig i ditt arbetsliv.

Share This