fbpx

Intervju med en sjuksköterska på Akutmottagningen

Intervju med en sjuksköterska på Akutmottagningen

Tilda Nordström är 24 år gammal, eller kanske snarare ung, och är sjuksköterska på Akutmottagningen i Umeå. Tilda har läst sjuksköterskeutbildningen vid Umeå universitet och blev färdigutbildad i januari 2019. Direkt efter examen i början på förra året började hon jobba på akuten i Umeå där hon idag fortfarande trivs mycket bra.

Vi har pratat med Tilda för att ta reda på mer om hennes spännande och viktiga yrke, inte minst i dessa tider. Vi var nyfikna och ville veta allt om hur det är att jobba på en akutmottagning under en rådande pandemi och Tilda gav oss många intressanta svar på våra frågor. När vi pratade med henne frågade vi även hur väl hon känner till arbetet som bemanningssjuksköterska.

Hur är det att jobba på akuten?

Stimulerande. Vi tar hand om patienter i alla åldrar och med alla olika sjukdomstillstånd. Ingen dag är den andra lik och man måste alltid vara redo att växla upp.

Trivs du på ditt jobb?

Jag trivs mycket bra med mitt jobb! 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att det är så varierande gör att det är svårt att ledsna på det. Jag lär mig något nytt varje pass och känner alltid att jag för möjlighet att utvecklas. Jag jobbar också med en grupp kollegor utan dess like, som alltid finns där för att stötta. 

Känner du till hur det är att jobba som bemanningssjuksköterska?

Jag kan inte säga att jag vet så mycket mer än att man oftast jobbar kortare perioder på olika avdelningar/mottagningar där behov finns. På Akuten har vi knappt någon från bemanningen och jag har därför inte kunnat få någon ökad inblick den vägen.

Har du någonsin funderat på att jobba som bemanningssjuksköterska?

Det har jag inte. Man vet aldrig vad framtiden skulle bjuda på, men för närvarande är det inget jag planerar.

Hur har det varit/är det att jobba med akutvård under COVID-19?

Det har varit speciellt. Vi gick från att jobba på ett sätt till ett annat över en natt i princip, vilket var en ordentlig omställning. Hela logistiken ändrades och vi var tvungna att snabbt ändra tankesätt. Vi har också byggt ett helt nytt akutrum och triagetält under pandemins första del. Jag är imponerad över hur vi som arbetsplats gjorde en så stor förändring på mycket kort tid!

Vad är den största skillnaden med ditt arbete om du jämför hur läget var innan COVID-19 med dagsläget?

Egentligen är det samma typ av vård vi bedriver, det är allt runt omkring som förändrats.

Vad har ni vanligtvis för “skyddsutrustning”?

Vid patientnära arbete hos patienter utan ökad smittorisk använder vi kortärmat plastförkläde och handskar.

Vad har ni för “skyddsutrustning” idag, under COVID-19?

Då vi jobbar med patienter vi vet har Covid-19 eller som vi bedömer vara högrisk för att ha det använder vi långärmat plastförkläde, handskar, skyddsmössa och antingen Ansiktsmask-90 eller visir och munskydd. 

Hur är det att arbeta i denna utrustning, är det extra tungt?

Det är svettigt! Det blir ju mer som ett växthus med de långärmade plastförkläderna och visiren immar igen. Ansiktsmask-90 är riktigt bra att jobba i, bara en spänner åt dem på rätt sätt annars kommer huvudvärken. Jag upplever iallafall att jag känner mig trygg med den utrustningen, vilket är jätteviktigt!

Sjuksköterska på Akutmottagningen i Umeå

Tilda Nordström iklädd sin skyddsutrustning under COVID-19 med sitt långärmade plastförkläde och ansiktsmask-90.

Finns det något du vill säga till allmänheten som kan vara bra att tänka på i dessa tider?

Håll ut lite till! Det är tufft men det känns onödigt att dra ut på pandemin mer än nödvändigt.

Vi tackar Tilda som tog sig tid att svara på våra frågor och önskar henne och hennes kollegor all lycka till i fortsättningen med det otroliga jobb de gör varje dag. Inte bara i dessa svåra tider. Tack så mycket!

Kanske känner du också att du är lite osäker på vad jobbet som bemanningssjuksköterska bygger på och önskar en större inblick i hur det fungerar? I så fall är du varmt välkommen att läsa mer om vad vi gör här eller kontakta oss direkt via mejl. Vi förstår att arbetet som bemanningssjuksköterska lätt förknippas med kortare uppdrag på olika avdelningar men faktum är att det inte alltid behöver vara så. Vi erbjuder både långa och korta uppdrag och vi gör allt vi kan för att hitta en lösning som passar just dig. En av fördelarna med längre uppdrag är att du har möjligheten att komma tillbaka till samma arbetsplats under hela uppdraget, vilket innebär mer kontinuitet både för dig som sjuksköterska och vårdgivare.

Share This