fbpx

Starta eget företag som sjuksköterska

Starta eget företag som sjuksköterska

Att starta eget företag som sjuksköterska är både roligt och förmånligt. När du samarbetar med MediCarrera har du möjlighet att välja om du vill jobba som anställd eller genom ditt eget företag, som underkonsult. I Sverige finns det flera olika typer av företagsformer men för dig som arbetar som konsult så är det oftast enskild firma eller aktiebolag som är intressant. Vi kommer därför att ta en närmre titt på dessa två företagsformer i det här blogginlägget.

När du arbetar med MediCarrera har du som inte vill arbeta som anställd, möjligheten att istället driva ditt eget företag och därmed jobba som underkonsult. Som underkonsult får du en högre ersättning av oss jämfört med om du skulle ha fått lön. Det är då du själv som ansvarar för att betala in sociala avgifter och skatt, beroende på vilket land du är skriven i. Du behöver även teckna en egen försäkring. När du driver eget företag så har du möjlighet att göra olika avdrag på saker eller tjänster du köper via företaget och på så sätt kan du minska den inkomst som din skatt beräknas på. Det här betyder att du kan betala mindre i skatt än vad du skulle ha gjort om du var anställd.

Starta enskild firma

En enskild näringsverksamhet, eller en enskild firma, är ingen juridisk person. Som organisationsnummer används ditt personnummer vilket innebär att du som enskild näringsidkare personligen ansvarar för företagets alla förpliktelser, exempelvis skulder och ingångna avtal. Det är du som privatperson och inte företaget som till exempel hyr en lokal eller är part i en domstolsprocess. Det betyder också att du själv måste betala företagets skulder om inte pengarna i företaget räcker till. Genom att teckna en företagsförsäkring kan du minska en del av den personliga risken.

Mer detaljerad information för dig som vill läsa mer om hur det går till att starta en enskild firma.

Starta ett aktiebolag

Ett aktiebolag (AB) är ett företag där delägarna, alltså aktieägarna, normalt sett inte har ett personligt ansvar för företagets skulder. Att starta ett aktiebolag kräver en kapitalinsats på minst 25 000 kr. Ett så kallat aktiekapital. 

Här kan du läsa mer om hur du startar ett aktiebolag.

MediCarrera samarbetar med Jenny på redovisningsbyrån Tryggare Ekonomi som gärna hjälper dig som funderar på att starta ett eget företag. Tillsammans med Tryggare Ekonomi kan du diskutera vilken bolagsform som passar bäst för dig. När du tagit beslut om att starta eget hjälper de dig att starta upp företaget och vägleder dig genom allt pappersarbete. Om du längre fram önskar hjälp med andra saker, såsom bokföring och fakturering till exempel, finns de där för dig även då. Du kan läsa mer om Tryggare Ekonomi och deras tjänster här på deras hemsida.

Vi hjälper dig

Om du har några funderingar eller vill veta mer om hur det är att starta eget företag som sjuksköterska är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!

Share This